Home

Nieuws

Nederland zet kennisexport vee op het spel

Wageningen – In de ongenuanceerde discussie die op dit moment woedt over de toekomst van megastallen, dreigt Nederland de internationaal vooraanstaande positie op het gebied van kennis over de veehouderij op het spel te zetten.

Het gevaar dreigt dat de politiek ’het kind met het badwater weggooit’, terwijl met name vanuit opkomende economieën zoals China en Zuid-Afrika grote belangstelling is voor de Nederlandse kennis van duurzame agrosystemen.

Dat schrijven vier wetenschappers van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra op de site van de Wageningen Universiteit. De onderzoekers pleiten voor de inrichting van zogenoemde agroparken, een soort industrieterreinen voor grootschalige veehouderij.

Agroparken zijn volgens de wetenschappers duurzaam, milieuvriendelijk en efficiënt. De schaalvergroting van individuele veebedrijven op het platteland stuit op steeds meer verzet. Op bedrijventerreinen voor vee is plaats voor enorme bedrijven, die goede aan- en afvoerwegen hebben, die zichzelf grotendeels van energie kunnen voorzien en waarvoor alle kennis en zorg beschikbaar is. De Nederlandse landbouwer kan op een agropark laten zien dat hij als geen ander milieumanagement, dierenwelzijn en beheersing van veterinaire risico’s in de vingers heeft, menen de deskundigen.

Nederland kan de vooraanstaande kennispositie in klinkende munt omzetten door opkomende economieën te helpen met een noodzakelijke innovatiesprong. De wereld zal steeds meer vlees en zuivel gaan consumeren. Een Nederlands verbod op elke vorm van megastallen betekent feitelijk export van dierenleed en milieu-ellende, aldus de wetenschappers.

Of registreer je om te kunnen reageren.