Home

Nieuws

Narcissen voeren boventoon in keuringszaal

Lisse – Narcissen hebben het deze week in de keuringszaal bij de CNB in Lisse voor het zeggen.

Door een groot aantal inzenders zijn vele tientallen cultivars ingezonden in het kader van de speciale narcissenkeuring. De narcis is al lang niet meer alleen de grote felgele bloem die het voorjaar aankondigt.

De veredelaars hebben meer en meer afwijkende bloemvormen en kleuren gevonden en daarvan is in deze keuring een mooie weerslag te zien. Zoals het prachtig opgemaakte stuk met Narcissus ‘Spindeltop’ (foto) van T.J.M. Leenen. Dezelfde inzender heeft er werk van gemaakt en showt ook een fraai arrangement met de grootkronige N. ‘Severn Valley’ en de spierwitte N. ‘Artic Gem’.

Cees Breed zette ongeveer 40 cultivars in de keuringszaal. De een nog meer bijzonder dan de ander. Waaronder de oranje spleetkroninge Narcissus ‘Electrus’, de witte N. ‘Changing Colours’ die inderdaad tijdens de bloei in kleur wat donkerder wordt, de grote, felgele Nacissus cyclamineus ‘Rapture’ waarvan nog bijna een hectare wordt geteeld en de Narcissus poëticus ‘Preacox’.

Piet Pennings showt zeer goede kwaliteit van de grootkronige, witte N. ‘Lord of the Rings’ en de eveneens grootkronige N.’Avalon’. Geel met een witte cup. M.H. van der Zon toont perfecte kwaliteit van onder andere N. ‘Roulette’. Een wit bloemblad met een geel/oranje kroon en een narcis die je recht aankijkt.

Zo hoort het. J.W. Leenen showt onder andere de diepgele N. ‘Citronella’ en de dubbele N. ‘Spring Jewel’. Narcissen ook van J. Kuiper die enkele nieuwelingen showt, waaronder de N. cyclamineus 01-cy-01 met wit blad en gele trompet. Al met al narcissen te kust en te keur in de keuringszaal en deze zijn nog de gehele week te bezichtigen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.