Home

Nieuws

'Naar rechter als slachtverbod er komt'

Amsterdam - Mocht er een verbod komen op de slacht van dieren zonder verdoving, dan stappen Joodse organisaties naar de rechter.

Dat heeft Ronnie Eisenmann, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam woensdag gezegd. "Dan gaan we zeker procederen om te kijken of het verbod in strijd is met de Nederlandse grondwet of met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.''

Na een debat woensdag over ritueel slachten zonder verdoving is er nu een ruime Kamermeerderheid (VVD, PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks en PvdD) voor bedwelmd slachten.

Eerst komt er op verzoek van het CDA nog een gesprek met vertegenwoordigers van religieuze organisaties. "Daar zijn we verheugd over'', aldus Eisenmann. Na de hoorzitting praat de Kamer verder over het voorstel.

Joodse opperrabbijnen die de gehele West-Europese joodse gemeenschap vertegenwoordigden brachten dinsdag een bliksembezoek aan Nederland om zich gezamenlijk uit te spreken tegen het Nederlandse verbod op koosjer slachten.

"Dat Nederland, het land van de religieuze vrijheid, dierenwelzijn boven religieuze vrijheid verheft, is choquerend", zei Binyomin Jacobs van het Nederlandse Interprovinciaal Opperrabbinaat.

Opperrabbijn Arje Ralbag van Amsterdam die speciaal uit New York was overgevlogen, deed namens het gezelschap een emotioneel pleidooi om het recht op koosjer slachten te behouden. "Dit is een historische dag. Jullie hebben ons met open armen ontvangen, vierhonderd jaar lang. Jullie waren ons baken. Het gordijn wordt nu dichtgetrokken. Onze ziel is gebroken."

Of registreer je om te kunnen reageren.