Home

Nieuws 2 reacties

Moslimorganisaties somberen over verbod

Den Haag - Moslimorganisaties somberen over het voorgenomen plan van de Partij voor de Dieren over een ritueel slachtverbod, ook nu eerst nog gesprekken zullen volgen met vertegenwoordigers van joodse en islamitische organisaties.

"Het ziet er niet rooskleurig uit", aldus Ebubekir Ozture van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). "Wat wij heel erg jammer vinden als CMO, waarbij 21 van de 23 moskeekoepels zijn aangesloten, is dat er niet één keer contact met ons is gezocht." Ozture was woensdag bij het debat in de Tweede Kamer aanwezig. "Alle partijen gaven eigenlijk toe dat ze daarin tekort zijn geschoten. Als je zoiets gaat besluiten, moet je eerst met de betrokken partijen praten."

"Wij zijn teleurgesteld dat we nu pas zijn benaderd", zei Mohamed Ben Hammouch namens de Haagse moskeeën. "Maar beter nu dan nooit." Volgens Hammouch is het belangrijk dat er bij die hoorzitting wordt gesproken met de juiste islamitische instellingen en personen zoals imams en moskeeën. "Daar is veel kennis over de religieuze standpunten.''

Het is niet exact duidelijk hoeveel dieren er jaarlijks ritueel worden geslacht volgens islamitische principes. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) begon pas in 2010 met de registratie van de rituele slacht. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) schat het aantal legaal onbedwelmd geslachte dieren op tenminste 370.000. De Wageningen Universiteit heeft het over 200.000 onbedwelmde geslachte runderen, lammeren en kalveren.

De VWA maakt geen onderscheid tussen de joodse manier van slachten en de islamitische. Joodse organisaties maken dat onderscheid wel. Zij zeggen dat er jaarlijks 2500 dieren koosjer worden geslacht. Bij iedere koosjere slacht is een veearts van de VWA aanwezig. In Nederland is er slechts één slager die volgens joodse principes mag slachten. Dat gebeurt elke week in een abattoir in Amsterdam.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Als dit voorstel wordt aangenomen, zullen alle dierenvrienden erg gelukkig zijn. Maar ze moeten wel weten ze een kleine miljoen mensen in hun geloofs beleving aantasten. Gaat dit over bv. een boerka verbod dan roepen dezelfde partijen die nu voor zijn moord en brand over >discriminatie< en afvoeren van de voorsteller van het onzalige plan. Hoe hypocriet kan de politiek zijn? Niet kosjer of hal lal vlees uit Nederland betekent dat het via import in de winkels komt te liggen. We zijn dus weer eens bezig onze kop in het zand te steken. De rituele slacht gaat gewoon door allen nu in het thuisland.

  • no-profile-image

    spuit 11

    Han, Dit is nu precies wat mevr. Thierme wil. Niets meer dan onrust veroorzaken en een on-logische marktwerking creëren. Het gaat helemaal niet meer over dierenwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.