Home

Nieuws

Monsanto overtreft verwachtingen met goede winstcijfers

St. Louis - De winst van Monsanto is in het laatste kwartaal bijna 15 procent gestegen tot 1,02 miljard dollar (711 miljoen euro).

De omzet steeg 6 procent tot 4,13 miljard dollar (2,9 miljard euro). Het bedrijf profiteert van een groter areaal mais en katoen in de VS en een groeiende internationale vraag naar genetisch gemodificeerd zaaigoed. De resultaten overtreffen de verwachtingen van veel analisten. Het bedrijf had in de afgelopen kwartalen veel last van de dalende marges op herbiciden op basis van glyfosaat. Chinese en in mindere mate Poolse concurrentie heeft de markt overspoeld met goedkope varianten. Hoewel de glyfosaat-markt qua marges problematisch blijft, loopt de verkoop van herbicide-resistente zaaigoed nog altijd goed.

Binnen de omzet speelt de verkoop van maiszaad een steeds belangerijkere rol. De omzet van maiszaad steeg op jaarbasis 150 miljoen dollar tot 2,39 miljard dollar (1,67 miljard euro). De verkoop van sojazaad daalde met 18 miljoen dollar tot 615 miljoen dollar (430 miljoen euro). De verkoop van groentenzaden steeg fractioneel tot 229 miljoen dollar (160 miljoen euro).

Maisprijzen liggen momenteel op de termijnmarkt in Chicago op recordhoge niveaus, en Monsanto denkt dat boeren daarom meer geld zullen spenderen aan productiemiddelen. Bovendien blijft de Zuid-Amerikaanse markt zich nadrukkelijk ontwikkelen, terwijl Europa langzaam maar zeker uit een dal kruipt.

De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen, bij Monsanto vooral glyfosaat, steeg 10 procent tot 708 miljoen dollar (495 miljoen euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.