Home

Nieuws 181 x bekeken

Mogelijk geen uitsluiting van bedrijfstoeslag bij opzet

Den Haag - De harde sanctie, drie jaar uitsluiting van bedrijfstoeslag als een boer met opzet de Gecombineerde Opgave (GO) herhaaldelijk onjuist invult, lijkt van tafel.

Dit blijkt uit informatie die op de website van de uitvoeringsorganisatie stond. Stond, want die informatie is weer verwijderd.

Tot vanmiddag schreef DR op haar website dat bij het opzettelijk (herhaaldelijk) opgeven van teveel hectares er een uitsluiting volgt. Dit is het geval als de aanvrager minstens 20 procent meer oppervlakte opgeeft dan de oppervlakte die wel voldoet aan de voorwaarden. 'Dit houdt in dat er een bedrag van de toekomstige betalingen wordt afgetrokken. Dit gebeurt totdat het uitsluitingsbedrag is bereikt of totdat er drie jaren zijn verstreken. Het uitsluitingsbedrag is gelijk aan de afwijkende oppervlakte vermenigvuldigd met de gemiddelde waarde van de aangevraagde toeslagrechten', aldus de letterlijke tekst die op de site stond.

De dienst spreekt hier dus niet meer over een kans op drie jaar uitsluiting van bedrijfstoeslag. Het gaat dus om een verrekening van de boete over maximaal drie jaar, hetgeen heel wat anders is dan wat er in de informatiefolder over de GO staat over het sanctiebeleid bij opzettelijk verkeerd invullen van de opgave.

DR wilde niet reageren, omdat komende dinsdagavond de Tweede Kamer debatteert over de problemen bij DR.

Of registreer je om te kunnen reageren.