Home

Nieuws 582 x bekeken

Mogelijk bom onder GMO-beleid

Barendrecht – The Greenery gaat in beroep tegen een gerechtelijke uitspraak dat telersverenigingen leveringsovereenkomsten mogen afsluiten tot een maximum van vijf jaar.

Die uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor investeringen in gebouwen met GMO.

Langdurige overeenkomsten met telers komen vaker voor bij GMO-investeringen in gebouwen of inventaris, stelt The Greenery. De rechter vernietigde een overeenkomst van The Greenery met een teler van acht jaar. Bij GMO-investeringen is de duur van de leveringsplicht maximaal vijf jaar, stelde de rechtbank van Den Haag, de maximale duur van een GMO-programma.

De zaak werd in 2009 aangespannen door The Greenery tegen een trostomatenbedrijf. In 2004 sloot The Greenery een overeenkomst met de teler voor de investering in een verwerkingshal, inventaris en trayopzetmachine. Het PT keurde GMO-bijdrages voor deze investering goed. In 2007 deed The Greenery de hal over aan de teler onder voorwaarden. De teler zegde echter het lidmaatschap op in 2008.

The Greenery wil dat het trostomatenbedrijf nu de volgens de voorwaarde verstrekte subsidie terugbetaalt, ruim een half miljoen euro. De rechtbank wees de vordering af.

Volgens het PT heeft de uitspraak geen gevolgen voor de GMO-uitvoering. Advocaat Thomas van der Lans stelt op AGF.nl dat de uitspraak betekent dat telers sneller moeten kunnen wisselen van telersvereniging.

De uitspraak heeft mogelijk tot gevolg dat telersverenigingen hun geplande investeringen met telers opnieuw moeten bezien, als telers na vijf jaar onder de overeenkomst uit kunnen. Ook is het de vraag of een domino-effect optreedt van telers die zich vrij voelen weg te lopen bij hun telersvereniging. Een GMO-jurist denkt dat pas bij het hoger beroep duidelijk wordt of investeringen in gebouwen nog lonen en of een domino-effect te verwachten is. Onduidelijk is of dergelijke constructies bij andere verenigingen voorkomen, stelt koepel DPA.

Of registreer je om te kunnen reageren.