Home

Nieuws 199 x bekeken

Mogelijk afwijking bij zonen door bestrijdingsmiddel

Nijmegen – Er is mogelijk een verband tussen de blootstelling van zwangere vrouwen aan bestrijdingsmiddelen en het niet indalen van de teelballen van hun zoontjes. Gezondheidswetenschapper Marijn Brouwers van het universitair medisch centrum St. Radboud in Nijmegen heeft daar aanwijzingen voor gevonden.

Brouwers zegt dat verder onderzoek nodig is om vast te stellen of uit te sluiten dat er een verband is. ”We hebben nu ook geen idee om welke bestrijdingsmiddelen het zou kunnen gaan. Wat ik in het onderzoek heb gevonden, is dat bij moeders die tijdens de zwangerschap in de land- of tuinbouw werkzaam waren, iets meer jongens geboren worden met niet-ingedaalde teelballen.”

Het gaat om relatief kleine percentages. Bij ongeveer één op de honderd jongens komt de afwijking voor. Bij kinderen van moeders met werk in de land- en tuinbouw lijkt de afwijking ongeveer twee keer zo vaak voor te komen, zegt Brouwers. Ook bij kapsters en schoonheidsspecialisten is er mogelijk een verhoogde kans op de geboorte van een jongetje met niet-ingedaalde teelballen.

Om meer zekerheid te krijgen over de gevonden aanwijzingen zal vervolgonderzoek gedaan worden bij moeders die zwanger zijn. Het UMC St. Radboud is daar al mee begonnen. ”Maar het zal nog wel enkele jaren duren voordat we daar conclusies uit kunnen trekken.”

Of registreer je om te kunnen reageren.