Home

Nieuws 250 x bekeken

Moderner systeem vleeskeuring in de maak

Den Haag – COV en VWA bekijken de mogelijkheden om te komen tot een goedkoper en efficiënter vleeskeuringssysteem.

Dat meldde voorzitter Jos Goebbels tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de COV in Den Haag.
De bedoeling is om te komen tot een kostenreductie in de vleeskeuringskosten voor de vleessector van 30 procent. De vleessector betaalt in totaal jaarlijks ongeveer 60 miljoen aan keuringskosten.

Ook topambtenaar Kees Oomen van het ministerie van ELI, die de zieke staatssecretaris Henk Bleker verving, meldde in zijn toespraak dat de VWA de mogelijkheden bekijkt om tot lagere tarieven te komen. Volgens Oomen zou het mogelijk moeten zijn om besparingen te realiseren, juist ook na de fusie met AID en Plantenziektekundige Dienst. Ook wil Bleker de regeldruk voor de vleessector die verband houdt met de keuringskosten verminderen.

Volgens beleidsmedewerker Jos Klessens van de COV wordt er gewerkt aan een stevige modernisering van het vleeskeuringssysteem. Het zou veel meer worden gebaseerd op systeemcontroles die al bestaan.

Vleesbedrijven beschikken over HACCP-systemen waarmee de risico’s worden beheerst. Ook zou de moderne vleeskeuring meer gebruik moeten maken van de gegevens die al worden verzameld via de IKB-systemen. Op de achtergrond speelt bovendien dat in Brussel wordt gewerkt aan een modernisering van de vleeskeuringsrichtlijn. ”Nederland speelt hierin een voorlopersrol”, aldus Klessens.

Of registreer je om te kunnen reageren.