Home

Nieuws

Middelen winnen uit paprikaplanten

Zoetermeer – Handel en teelt steken ruim 236.000 euro in een groot onderzoek naar winning van gewasbeschermende stoffen uit wortels, blad en stengels van paprika- en tomatenplanten.

Dat bleek dinsdag op de sectorcommissievergadering groente en fruit van het Productschap Tuinbouw.

Onderzoeksinstituut TNO toonde recent de aanwezigheid van deze stoffen met een biocidewerking aan. Het onderzoek moet duidelijk maken of dit aantrekkelijk is voor grootschalige commerciële productie van biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Nu wordt oud plantmateriaal weggegooid na het seizoenseinde. Er is veel steun voor het plan omdat de tuinbouw meer wil inzetten op de zogenoemde biobased-toepassing van organische stoffen. Het kan een nieuwe toegevoegde waarde betekenen voor de tuinbouwproductie.

Onderzoekers zullen het loof persen en de afscheiding testen op groeiremmende werking op belangrijke schimmels en plagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.