Home

Nieuws 288 x bekeken

Middelen tegen Erwinia getest

Wageningen – Dit jaar worden drie middelen in het veld getest, die een bijdrage zouden kunnen leveren bij de aanpak van Erwinia in pootaardappelen en bloembollen.

De middelen moeten niet alleen symptomen bestrijden, maar ook de verspreiding van de ziekte minimaliseren of de bacteriën zelfs doden.

Kas- en laboratoriumproeven die vorig jaar uitgevoerd zijn, lijken veelbelovend. ”Maar het is nog even afwachten wat de resultaten in het veld zijn,” vertelt onderzoeker Jan van der Wolf. Hij is vanuit Plant Research International nauw betrokken bij het onderzoek.

Een van de middelen is een bacterie, die een antibioticum produceert en de Dickeya-bacterie doodt. Ook verhoogt deze bacterie mogelijk de weerstand van de plant. Het tweede middel is een virus die aan de bacterie hecht en het injecteert met het eigen DNA. De bacterie gaat de bacteriofaagdeeltjes vermenigvuldigen en gaat zelf dood. Het derde middel is een veelvoorkomende chemische stof. Verder zijn weinig details van dit middel bekend gemaakt.

Het zal nog jaren duren voor één van de middelen op de markt kan komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.