Home

Nieuws 207 x bekeken

Mestonderzoek Q-koorts laat nog twee maanden op zich wachten

Den Haag - Niet eerder dan eind mei neemt staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) een besluit over de hygiënemaatregelen voor geiten- en schapenbedrijven. Hij wil eerst de uitkomsten van een onderzoek naar overleving van de Q-koortsbacterie in mest en een deskundigenoverleg afwachten.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Tot die tijd blijven de huidige maatregelen van kracht. Deze houden onder meer in dat besmette en niet-besmette bedrijven tot dertig dagen na de lammerperiode geen mest mogen uitrijden. Voor besmette ondernemingen geldt voorts een opslagplicht van 150 dagen. Het bijhouden van een administratie van de lammerperiode is voor iedereen verplicht.

Sommige Kamerfracties vrezen dat de een verplichte opslagperiode van vijf maanden bedrijven in grote problemen kan brengen, omdat zij daardoor dit voorjaar geen mest kunnen uitrijden. Bleker stelt echter geen signalen te hebben ontvangen dat dit het geval is.

Of registreer je om te kunnen reageren.