Home

Nieuws 244 x bekeken

'Mensen verspreiden Afrikaanse varkenspest'

Arnhem – Afrikaanse varkenspest wordt hoofdzakelijk verspreid door mensen en gehouden varkens. Dat zegt de Russische viroloog Alexei Zaberezhny van het Ivanovsky Instituut in Moskou.

Hij heeft samen met Spaanse wetenschappers de verspreiding van het virus in Rusland onderzocht en komt tot de conclusie dat het virus eerst verspreid tussen varkens en dat het ook van gehouden varkens over gaat op wilde zwijnen. ”Wilde zwijnen kunnen het onderling ook verspreiden, maar de overdracht van wilde zwijnen op gehouden dieren komt nauwelijks voor”, zegt Zaberezhny op een symposium van Epizone over dierziektebestrijding.

Het Afrikaanse Varkenspestvirus is een heel stabiel virus. Het kan bij een temperatuur van 5 graden Celsius wel zeven jaar overleven. Ook in diepgevroren vlees en gerookte ham kan het virus overleven. ”Nu het ook in Moermansk is uitgebroken, weten we dat het virus overal kan voorkomen”, zegt de onderzoeker.

Zaberezhny verwacht dat er nooit een goed vaccin zal komen tegen Afrikaanse Varkenspest. ”Er zijn virussen waar je geen goed vaccin tegen kunt maken. Tegen klassieke varkenspest is wel een goed vaccin, maar als je het gebruikt, past het virus zich aan waardoor het chronisch wordt en toch blijft verspreiden. Dat zal bij een eventueel vaccin tegen Afrikaanse varkenspest ook gebeuren. De beste methode om Afrikaanse varkenspest te bestrijden is gewoon ervoor zorgen dat je het niet krijgt of dieren ruimen”, zegt Zaberezhny.

Rusland kampt sinds 2007 met een grootschalige uitbraak van Afrikaanse Varkenspest.

Of registreer je om te kunnen reageren.