Home

Nieuws 340 x bekeken

Meldcode voor mishandeling dieren

Utrecht - Dierenartsen hebben een nieuwe meldcode om dierenmishandeling sneller te herkennen en te voorkomen. De code wijst hen de weg naar instanties die kunnen adviseren of ingrijpen. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) vrijdag laten weten.

Het vroeg opmerken van dierenmishandeling is niet alleen belangrijk voor de dieren, maar ook voor het opsporen van andere vormen van huiselijk geweld. Er is een duidelijke relatie tussen deze twee vormen van geweld. In de code staat dat van de dierenartsen actief ingrijpen wordt verwacht als het welzijn van dieren in het geding is.

Dierenartsen moeten hun klanten aanspreken op verkeerde huisvesting, verzorging en voeding en verwondingen en ziektes. Ernstige gevallen dienen ze te melden bij de bevoegde instanties, bijvoorbeeld de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en Meld Misdaad Anoniem.

De dierenartsen zijn niet wettelijk verplicht de code te gebruiken, omdat zowel het ministerie als de KNMvD het belangrijk vinden dat hun vertrouwenspositie overeind blijft. Het mag niet gebeuren dat mensen de dierenarts gaan mijden. Bovendien is het soms lastig om zeker te weten of er sprake is van dierenmishandeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.