Home

Nieuws 208 x bekeken

Meerdere MKZ-virussen in Bulgarije actief

Brussel - Het mond- en klauwzeervirus blijft zich verspreiden in Bulgarije. Dat melden Bulgaarse veterinairen aan de Europese commissie.

Uit onderzoek van het referentielaboratorium in Pirbright blijkt dat er verschillende MKZ-virussen rond gaan. Het virus dat in maart in Kirovo voor een uitbraak zorgde, is niet verwant aan het virus dat in januari drie dorpen besmette.

In Bulgarije is dit weekeinde de negende besmetting met MKZ bevestigd. Het gaat om een buffelbedrijf in Bliznak, op 10 kilometer afstand van de grens met Turkije. Ook het vee van acht andere bedrijven in het dorp blijkt besmet. De nieuwe besmetting ligt binnen het toezichtsgebied van een van de uitbraken die eind maart werd vastgesteld.

Veterinairen vermoeden dat de infectie afkomstig is van wild, omdat alle bedrijven in een bosrijke omgeving liggen.

Om de ziekte te bestrijden worden de getroffen bedrijven geruimd, en worden bedrijven in de toezichtsgebieden onderzocht. De Bulgaarse overheid gaat ook wild onderzoeken op MKZ. Daarnaast heeft de Bulgaarse minister van landbouw, Miroslav Naydenov, het Bulgaarse parlement gevraagd het hekwerk tussen Turkije en Bulgarije toch te herstellen. Het vermoeden is dat het MKZ-virus afkomstig is uit Turkije. Daar zijn jaarlijks veel uitbraken met MKZ.

Of registreer je om te kunnen reageren.