Home

Nieuws 229 x bekeken

MRL geen norm voor voedselveiligheid

Bleiswijk – De term MRL (maximaal residu niveau) wordt door consumenten(-organisaties) vaak gebruikt alsof die de maximale grenshoeveelheid aan zou geven waarbij residu van een werkzame stof op groenten en fruit nog veilig is voor de mens. Die definitie is echter niet juist.

Op een bijeenkomst van LTO Groeiservice legde Jolanda Wijsmuller van Bayer CropScience uit dat eerst de landbouwkundig noodzakelijke dosering worden vastgesteld waarbij een gewasbeschermingsmiddel effectief werkt tegen een ziekte of plaag. Bij die dosering wordt in proeven de hoeveelheid residu vastgesteld aan het eind van de gebruikelijke veiligheidstermijn, en wordt vastgesteld welke MRL als handelsnorm haalbaar is bij goed landbouwkundig gebruik (GAP) volgens de toepassingsvoorschriften op het etiket.

Helemaal los hiervan wordt getoetst bij welke hoeveelheden middel er, direct en bij regelmatige inname op lange termijn, gevaar voor de volksgezondheid ontstaat. Er wordt daarna uiteraard nog wel gekeken of de MRL ook voldoet aan deze toxologische toetsing, maar een overschrijding van de MRL heeft geen enkele directe relatie met een verhoogd risico voor de volksgezondheid. Veel supermarkten eisen bijvoorbeeld zelfs 50 of 70 procent van de maximaal toegestane MRL, maar dit voegt volgens Wijsmuller dus voor de consument niets extra toe aan de voedselveiligheid. Het is alleen een promotionele actie naar het publiek toe, om bijvoorbeeld zo goed mogelijk op het residu-lijstje van Greenpeace te komen staan.

Een te eenzijdige gerichtheid van telers op residuen kan het resistentiemanagement in gevaar brengen, en maakt dat middelen meer op residugedrag gekozen worden dan op basis van milieuvriendelijkheid, persistentie of andere eigenschappen.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.