Home

Nieuws 471 x bekeken

Luismiddel gewenst in paksoi

Doetinchem - Paksoi lift als bladkool mee met toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen voor chinese kool. Toch is het aantal beschikbare middelen voor dit kleine gewas gering.

Tijdens een paksoi-excursie, georganiseerd door LTO Groeiservice, gaven enkele paksoi-telers aan dat onder andere luis soms een knelpunt vormt. Spruzit helpt wel, maar is al snel een te scherp middel voor paksoi. Daarmee blijft nu alleen Pirimor over om in te zetten.

Ook aardvlooien kunnen soms overlast bezorgen. Hiertegen zijn geen middelen toegelaten. Volgens coördinator effectief middelenpakket glastuinbouw Jeannette Vriend van LTO Groeiservice is paksoi het enige gewas waar dit probleem expliciet wordt aangegeven als knellend probleem. Bij het zoeken naar een oplossing heeft een dummy-pil met werkzame stof rond het zaad de voorkeur, omdat er dan slechts hele kleine doseringen bij de wortel terecht komen. Gaat dit niet, dan zal gekeken moeten worden naar een spuitmiddel dat werkt.

Het wittevliegmiddel Movento, waarvoor een eventuele uitbreidingsaanvraag kansrijk zou zijn, heeft geen nevenwerking tegen aardvlooien.

Tegen Alternaria- en Mycospahaerella-bladvlekken is de wens dat de weggevallen Signum weer terug komt. Zo niet, dan is het wenselijk om een toelating voor Score aan te vragen.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.