Home

Nieuws

Leidse bloemist kleurt paasmis voor 26e keer

Leiden - De Leidse bloemist Charles van der Voort zorgt ook dit jaar weer voor de bloemendecoraties tijdens de paasmis van de paus, zondag op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad.

Hij doet dit al 26 jaar en is het nog lang niet zat. "We zijn nog steeds heel erg trots dat wij dit mogen doen", zei hij dinsdag. Dit jaar zorgt Van der Voort ervoor dat er meer bloemen en planten dan ooit op het plein te zien zijn. In totaal zullen er ongeveer 41.000 stuks worden neergezet.

In september beginnen de besprekingen al. Dan gaat Van der Voort in overleg met zijn leveranciers en bekijkt hij welke bloemen en planten hij kan en wil gebruiken. Elk jaar versiert de bloemist het Sint Pietersplein met andere bloemen en planten. Dit jaar neemt hij veel potgerbera's, vandelarozen en trekheesters mee naar Vaticaanstad.

De indeling van alle decoraties staat al vast in een strak reglement, maar in het gebruik van soorten en kleuren is de bloemist helemaal vrij, aldus Van der Voort. "In de regels staat bijvoorbeeld dat de versieringen rondom de paus niet te hoog mogen zijn. Als de bloemen te hoog zijn, kunnen de mensen op het plein hem niet goed zien. Ook moeten de bloemen om de paus heen altijd wit zijn. Qua kleur voert behalve wit ook geel dit jaar de boventoon.''

Van der Voort is blij met het late tijdstip van Pasen. Daardoor kunnen bepaalde zomerbloemen worden gebruikt die anders nog niet verkrijgbaar zouden zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.