Home

Nieuws 195 x bekeken

Landbouwinkomen EU daalt door handelsdeal Mercosur

Brussel - Het totale inkomen van de landbouw in de EU daalt 3 procent wanneer een vrijhandelsverdrag wordt gesloten met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur.

Dat schrijft persbureau Agra Europe op basis van inzage in een studie van het Joint-Research Centre van de Europese Commissie.

De grootste verliezer is de rundvleessector. Een groot aantal producenten van rundvlees in de EU zal failliet gaan wanneer landen als Argentinië en Brazilië vrijwel ongebreidelde toegang tot onze markten krijgen. In het slechtste geval zou de EU-rundvleessector 3 miljard euro omzet verliezen door verlies van marktaandeel en 8 procent lagere prijzen.

Ook voor veel producenten van kippenvlees pakt een deal volgens Agra Europe negatief uit. Volgens het voorstel van Hoewel ook EU-producenten meer zullen exporteren naar Zuid-Amerika, zal per saldo de productie van pluimveevlees in de EU afnemen door de toegenomen import vanuit Zuid-Amerika.

De onderhandelingen tussen de EU en Mercosur zijn nog verre van afgerond en bij de studie is het onderzoekscentrum uitgegaan van voorstellen voor een handelsdeal zoals deze in 2004 en 2006 over de tafel zijn gegaan. In 2004 stelde de EU volledige liberalisering van de agrarische markten voor, met uitzondering van importtarieven voor bepaald vlees, zuivel en graan.

De Europese Commissie stelde in 2004 voor invoer van 100.000 ton rundvlees en 75.000 ton pluimveevlees tegen lage tarieven (TRQ) toe te staan. In 2006 noemde Mercosur dit te weinig. Mercosur vindt dat de TRQ-contingenten tenminste verdrievoudigd moeten worden.

Hoewel een deal negatief zal uitpakken voor de agrarische sector in de EU, zijn de gevolgen niet zo erg als wanneer een nieuw wereldhandelsverdrag wordt gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.