Home

Nieuws

Lamy: wereldhandelsoverleg mislukt

Genève – Het overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over een nieuw wereldhandelsakkoord is dichtbij een totale mislukking. Dat heeft directeur-generaal Pascal Lamy gezegd in een toespraak in Genève.

Volgens de Fransman laten een aantal grote spelers het in de zogenoemde Doha-ronde afweten. De betreffende landen denken volgens Lamy meer te kunnen bereiken in bilaterale akkoorden, omdat ze in dergelijk overleg doorgaans de bovenliggende partij zijn.

Lamy’s woorden zijn volgens een betrokken diplomaat een indirecte aanval op de Europese Unie en de VS, die vrijhandelsakkoorden met Zuid-Korea afsloten en in overleg zijn met het Zuid-Amerikaanse Mercosur-blok.

Volgens Lamy zijn de 153 lidstaten van de WTO het nu eens over 80 procent van de inhoud van een akkoord. Een jaar geleden schatte Lamy ook in dat 80 procent van een deal voor elkaar was. Op het terrein van de laatste 20 procent is geen beweging, aldus Lamy. Met name het landbouwdossier blijft een struikelblok.

Het was juist dit landbouwdossier waarover in juli 2008 in Geneve negen dagen lang werd door de hoogste vertegenwoordigers van landen. Een akkoord liep stuk omdat de VS meer landbouwconcessies eiste van opkomende economieën.

Lamy herinnerde zijn gehoor eraan dat nog vorig jaar de machtigste economieën, zoals vertegenwoordigd in de G20, zeiden een akkoord te willen bereiken vóór Pasen 2011. Nu is dat onmogelijk en het zijn met name de armere landen die de tol betalen. Volgens Lamy blijven zij goeddeels buitengesloten van de wereldmarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.