Home

Nieuws 272 x bekeken

LTO wil overleg met verzekeraars over asbest

Den Haag - LTO Nederland wil overleg met de verzekeraars Avero Achmea en Interpolis over het onverhoedse besluit om de asbestdekking in de aansprakelijkheidsverzekering te schrappen.Vorige week kregen 60.000 klanten van de twee verzekeraars een brief waarin de verzekering meldde dat de asbestdekking in de aansprakelijkheidsverzekering en bloc per 1 april werd opgeheven. De verzekerden hebben geen mogelijkheid de aansprakelijkheid op een andere manier te regelen. Andere verzekeraars hebben in 2003 al de asbestdekking geschrapt. De dekking heeft betrekking op met name gezondheidsschade door asbest.
Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland wil een gezamenlijk overleg met alle partijen om de risico's zo veel mogelijk terug te brengen. "Wij nemen het asbestprobleem uiterst serieus", zegt Maat.
Toepassing van asbest is al verboden sinds 1994. Op en aan veel agrarische gebouwen zit echter nog steeds asbest. Staatssecrectaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) wil astbestdaken per 2024 verbieden, zei hij afgelopen week in de Tweede Kamer.
Albert Jan Maat vindt dat de risico's niet eenzijdig bij het landbouwbedrijfsleven mogen worden neergelegd. "Het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bedrijfsleven én overheid", zegt hij.
LTO denkt dat overheid en verzekeraars belang hebben bij de sanering van asbestdaken. Maat bepelit fiscale maatregelen, mogelijk in combinatie met de aanleg van zonnecollectoren. "We kunnen het asbestprobleem beter versneld te lijf gaan, dan het laten voort sluimeren", aldus de LTO-voorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.