Home

Nieuws 150 x bekeken

LTO dreigt Kamp met rechter

Den Haag – LTO dreigt het kabinet met een kort geding als de aanscherping van het werkvergunningenbeleid voor Roemenen en Bulgaren word doorgezet.

Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO tegen agd.media. Minster Henk Kamp (Sociale Zaken) kondigde onlangs aan vanaf 1 juli de instroom van arbeidsmigranten uit de twee nieuwe lidstaten van de Europese Unie flink aan banden te leggen. LTO is daarover zeer ontstemd, omdat veel agrarische bedrijven niet zonder deze werknemers zouden kunnen.

”De minister wil dat eerst Nederlandse uitkeringsgerechtigden aan het werk gaan”, zegt Maat. ”Maar hij zet daar geen enkele druk op. Dan vind ik dat je dat niet op het bordje van de ondernemer kunt leggen. Het is te gek voor woorden, het gaat maar om 2.500 tewerkstellingsvergunningen.” De voorzitter vreest dat meer dan duizend bedrijven door deze maatregel worden getroffen.

Samen met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland heeft LTO vandaag een brandbrief naar Kamp gestuurd. Maat noemt dit een ’ultieme poging’. Mocht die geen effect hebben, dan overwegen de organisaties een kort geding. ”Wij doen een sterk beroep op het kabinet om anders te gaan denken. Op 1 januari 2014 gaan de grenzen toch open; waarom dan nu precies de andere kant op?”

Feitelijk zal een eventueel kort geding worden aangespannen door ZLTO, zegt een woordvoerder van die organisatie. ”Wij hebben belanghebbende leden en alleen dan kun je een minister in gebreke stellen”, zegt hij. De woordvoerder stelt tevens bij het uitblijven van een bevredigende reactie van Kamp de gang naar de rechter nog voor Pasen te zullen maken.

In hetzelfde gesprek hekelt Maat het pakket aan maatregelen dat het kabinet donderdag heeft gepresenteerd ter beperking van de instroom van arbeidsmigranten en de overlast die zij in Nederland veroorzaken. Eén van de voorstellen is dat migranten die niet binnen drie maanden in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, het land worden uitgezet.

”Ik moet zeggen dat het beeld dat Kamp hiermee oproept niet goed is voor onze economie. Meer dan 99 procent van de ondernemers waar Polen werken, is zeer tevreden over hun inzet. Ik mis die waardering. Voor veel migranten zal Nederland straks niet meer de eerste keuze zijn en dat leidt tot een krappe arbeidsmarkt en economische schade.”

Of registreer je om te kunnen reageren.