Home

Nieuws 326 x bekeken

LTO Noord tevreden met coalitieakkoord Noord-Holland

Haarlem - Belangenorganisatie LTO Noord is positief over de plannen van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland.

Hoewel de intensieve veehouderij wel beperkt wordt qua groeimogelijkheden, is het akkoord toch een verruiming van het staande beleid in de provincie. Volgens het coalitie-akkoord zijn nieuwe intensieve veehouderijen niet welkom, terwijl uitbreiding van bestaande bedrijven aan voorwaarden is verboden. Bedrijven kunnen het bouwblok uitbreiden tot 1,5 hectare. In het Noorden van de provincie is uitbreiding tot 2 hectare mogelijk. De coalitie bestaat uit VVD, PvdA, D’66 en CDA.

"Uiteindelijk beslissen de gemeenten", benadrukt beleidsadviseur Ard Mooij. "Maar in het verleden adviseerde de provincie de gemeenten bouwblokken van maximaal 1 hectare. We kunnen nu aannemen dat in de Structuurvisie Noord-Holland 2040 deze normen worden opgenomen. Dat was nog de vraag: stemming over het visiedocument is in de Provinciale Staten door onenigheid steeds uitgesteld."

Nieuwvestiging van intensieve veehouderijen is volgens Mooij al een decennium feitelijk niet toegestaan in Noord-Holland. "Daar hebben we ons bij neergelegd. Het is onze strategie nu om ons vol in te zetten voor de bestaande bedrijven. Met de nieuwe adviesnorm hebben deze bedrijven echt weer perspectief voor de komende jaren."

LTO Noord is ook blij dat in het akkoord de provincie zich opnieuw toelegt op het stimuleren van kavelruil. Ook is de organisatie blij met het voornemen van gedeputeerde Jaap Bond duurzaamheidsinitiatieven te bundelen in een "Energy Board". De provincie wordt wat Bond betreft de meest innovatie provincie qua duurzame energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.