Home

Nieuws

'Kwakkelende Duitse biodieselmarkt heeft impuls nodig in vorm van B30'

Berlijn – De Duitse biodieselmarkt heeft nieuwe impulsen nodig om de afbouw van productiecapaciteit tegen te gaan. Die waarschuwing geeft plantenoliefederatie Union zur Förderung von Öl- und Proteinpflanzen (Ufop) tegen de achtergrond van de aankondiging van het Zwitserse Biopetrol zijn biodieselfabriek in Duitsland, de fabriek in Schwarzheide met een capaciteit van 200.000 ton, te schrappen.

De impuls die Ufop bepleit is de invoering van diesel met een accijnsvrije biodieselaandeel van 30 procent, de zogenoemde B30, voor het beroepsvervoer. Dat heeft diverse voordelen, aldus de unie. B30 kan naar believen met uit koolzaad vervaardigde gehydreerde brandstof (HVO) worden gecombineerd en het beroepsvervoer is bij voorbaat al vertrouwd met pure biodiesel (B100).

Ook elders in de biodieselsector in Duitsland zijn er haperingen. Lichtpunt is dat de in financiële moeilijkheden verkerende EOP Biodiesel in Brandenburg met een nieuwe eigenaar een doorstart maakt als German Bio Fuel. Verder staan de koolzaadverwerkers onder druk door de gestegen prijzen van de grondstof. Dat heeft tot dusver in ieder geval tot één surcéance geleid, namelijk bij Öhlmühle Anklam in Meckelenburg-Voorpommeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.