Home

Nieuws 5 reacties

'Kosjer slachten is niet dieronvriendelijk'

Amsterdam - Als dieren volgens de joodse traditie onverdoofd worden geslacht, gebeurt dat niet dieronvriendelijk. Dat betogen het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het College van Rabbijnen.

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort opnieuw over een voorstel van de Partij voor de Dieren om het ritueel slachten te verbieden.

De joodse organisaties roepen het parlement op de initiatiefwet af te wijzen. Volgens hen is een verbod op ritueel slachten een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Daarbij wordt naar hun mening de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangetast.

Ritueel slachten komt in Nederland vooral voor in islamitische kringen. Naar schatting zijn er slechts een paar honderd joden in ons land die alleen ritueel geslacht vlees eten.

Volgens Willem Koster van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom trekken de joodse groeperingen niet samen op met islamitische organisaties ,,omdat we niet weten hoe hun religieuze voorschriften zijn.''

Hij zegt dat bijvoorbeeld koeien er weinig van merken als ze volgens joodse voorschriften ritueel worden geslacht. ,,Met een scherp mes worden in één keer de luchtpijp en de bloedvaten doorgesneden. De bloeddruk valt hierdoor weg en de hersenfunctie valt uit. Het dier is dusdanig buiten westen dat hij het slachtproces niet bewust meemaakt.''

Het slachten gebeurt volgens hem door speciaal opgeleide personen die er alles aan doen om het dier zo min mogelijk te laten lijden. Volgens de joodse organisaties zou de Nederlandse overheid kunnen leren van de manier waarop binnen het Jodendom met dieren wordt omgegaan.


Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het kan niet zo zijn dat als een niet jood op de zelfde manier een dier dood dat die wel straf voor dieren mishandeling krijgt.

 • rjwposthumus

  ritueel slachten is no option withouth a verdoving punt uit. Qua malsheid word het er ook niet beter op. Stress enzo gwoon uit tha fridge vlees laten rusten en acclimatiseren voor een uur tot 1/1/5 uur in fresh air dan marineren in een olie gebaseerde smaak (american bbq for a Ribeye/ny striploin)rest for a couple of days then bbq or grill it ... They eat their hearts out and fingers of i bet they do

 • Bison

  Ze hebben die koeien nooit gevraagd hoe die er over denken.

 • Bison

  Als ik koe was zou ik liever een kogel in de kop hebben dan een jaap van oor tot oor en die greinzende smoelen van die religious freaks moeten zien tot ik langzaam doodgebloed was.
  Ik denk dat ik net zo taai als zoolleer zou worden van de stress.

 • Mels

  Waarom moeten die uitzonderingen er eigenlijk zijn. Als het je niet aanstaat hoe wij slachten vreet je ons vlees toch niet of je gaat daar naartoe waar het je wel aanstaat. Hoepel op met die malloten die ons proberen te dwingen hun godsdienst aan te hangen. Ik geloof in mezelf en dat is door de jaren heen al een stug geloof op z'n tijd. :)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.