Home

Nieuws 378 x bekeken

'Klimaatgasbalans snelgroeiende grassen en bomen stuk beter dan van mais en koolzaad'

Braunschweig – De klimaatgasbalans van snelgroeiende meerjarige grassen en houtgewassen is vanuit het oogpunt van bio-energieproductie beter dan die van de traditionele bio-energiegewassen mais en koolzaad.

Dat meent de Duitse researchinstelling Johann-Heinrich-von-Thünen-Institut (vTI) aan de hand van de resultaten van teeltproeven die in samenwerking met partners zijn uitgevoerd in heel Europa.. Volgens de onderzoekers ligt dit onder meer aan de hoge stikstofbehoefte van mais en koolzaad. Daarvoor wordt kunstmest gebruikt waarvan de vervaardiging veel energie vergt. Tevens komt er na de bemesting meer lachgas vrij uit de grond. Grassen en snelgroeiende bomen zoals populieren en wilgen kunnen bovendien in de winter worden geoogst, als de meeste mineralen in de wortels opgeslagen zijn. Deze gewassen zorgen ook voor de opbouw van een humuslaag, waarmee ook koolstof wordt gebonden. Nog een aanzienlijk voordeel is dat ze kunnen worden geteeld op schrale gronden, in tegenstelling tot mais en koolzaad. Het vTI stelt vast dat gewassen als olifantsgras (miscanthus) en wilgen in Duitsland nog nauwelijks voor energiedoeleinden worden verbouwd. Groot-Brittannië, de Scandinavische landen en de Baltische republieken zijn in dat opzicht koplopers.

Of registreer je om te kunnen reageren.