Home

Nieuws

Kamp wil dat LTO leden met arbeidsfraude royeert

Den Haag - Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil dat branche-organisaties bedrijven royeren als er fraude met arbeid wordt geconstateerd.

Het ministerie wil daarover een gesprek aangaan met LTO en andere branche-organisaties. Het is één van de maatregelen die Kamp voorstelt om fraude tegen te gaan. LTO Noord Glaskracht noemt het een 'heel zwaar middel' en signaleert nog wel wat haken en ogen aan zo’n maatregel. Beleidsmedewerker arbeid Arend Hekman: "We hebben gisteren met een groep ondernemers gesproken over het pakket maatregelen van Kamp. Dat is nog niet zomaar geregeld. Eerst moet de wet gewijzigd worden voordat de Arbeidsinspectie informatie mag uitwisselen." Ook is zo'n maatregel nu statutair onmogelijk en zijn de juridische gronden nog onduidelijk. "Het zijn sancties van administratieve aard. Wanneer staat iets juridisch vast. Je kunt iemand een boete geven, maar dan staat het nog niet vast of hij het heeft gedaan."

Verder kan een tuinder niet aangesproken worden op incidenten met illegale constructies als deze een erkend uitzendbureau heeft ingeschakeld met NEN-certificering, denkt Hekman. Het ministerie wil de wet wijzigen om de Arbeidsinspectie informatie over beboete bedrijven te laten delen met cao-controlerende instellingen als SNA en SNCU. Ook wil het ministerie praten met zorgverzekeraars om alleen polissen te verstrekken aan personeel via erkende uitzendbureaus. Verder stuurde het ministerie een brief aan de banken om alleen erkende uitzendbureaus te financieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.