Home

Nieuws

Kamp maandag in gesprek met ZLTO

Den Haag – Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat maandag aan tafel met ZLTO en het UWV over de tewerkstellingsvergunningen voor Bulgaren en Roemenen.

LTO Nederland zegt dat met name ondernemers in de aardbeien- en boomteelt in de problemen komen nu het UWV hen geen of veel minder tewerkstellingsvergunningen (twv’s) verleend voor het inzetten van Roemenen en Bulgaren. ZLTO, LTO Noord en LLTB spanden hierop een kortgeding aan over de kwestie. De rechtbank van Den Haag oordeelde echter dat de belangenorganisaties zelf geen belang hebben bij het verstrekken van twv’s aan ondernemers, waardoor hij inhoudelijk geen uitspraak zal doen.

Op het politieke vlak houdt Kamp voet bij stuk dat de regels niet onverwacht zijn aangescherpt, maar dat het aanbod mensen dat het werk kan doen is toegenomen, waardoor het verlenen van tewerkstellingsvergunningen voor Bulgaren en Roemenen niet nodig is.

De Tweede Kamer gaat hier niet mee akkoord en nam een motie aan waarin de regering wordt gevraagd om in ieder geval tot 1 juli het beleid zoals is afgesproken in 2010 voort te zetten. Bedoeling is dat de tuinders daarmee in ieder geval de huidige oogst gebruik kunnen maken van de Bulgaarse en Roemeense medewerkers die in veel gevallen al jaren op de bedrijven komen.

Een woordvoerder van het ministerie reageert hierop dat het beleid niet is veranderd, maar dat het toezicht mogelijk wel iets nauwkeuriger is geworden. ”De minister heeft bovendien toegezegd tuinders via het UWV zoveel mogelijk te willen ondersteunen in het vinden bij passende werknemers.” Dat doet het ministerie door bijvoorbeeld tips van uitzendbureaus over beschikbare arbeid door te sturen.

Het gesprek met LTO en de UWV komt ook voort uit de aangenomen motie van CDA-kamerlid Eddy van Bijum, ondersteund door VVD, CU, D66 en GroenLinks.

Of registreer je om te kunnen reageren.