Home

Nieuws 237 x bekeken 4 reacties

Kamp: genoeg arbeidskrachten voorhanden

Den Haag – De lobby voor het behoud van arbeidsmigranten uit Roemenië en Polen heeft minister Henk Kamp nog niet van gedachten doen veranderen. Dat blijkt tijdens een conferentie over arbeidsmigratie in Rotterdam.

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid houdt voet bij stuk. Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat er geen andere arbeidskrachten zijn voor de tuinbouw en boomteelt. ”Bovendien hebben de bedrijven nog tot 1 juli de tijd om maatregelen te treffen”, zegt Kamp.

Hij ziet het kortgeding van ZLTO over arbeidsmigranten met vertrouwen tegemoet. Kamp wijst erop dat het beleid met de tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen en Bulgaren niet nieuw is.
De politieke druk op de minister neemt tegelijkertijd toe. CDA, VVD en SGP zijn voor een overgangsmaatregel.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil spoedig een debat met de minister. Daarnaast wil hij deze week nog een brief met uitleg van de minister. Van Hijum vindt dat de tuinders niet de dupe mogen worden van de abrupte omschakeling in het beleid van Kamp. ”Er mogen geen oogsten verloren gaan of bedrijven failliet gaan doordat regels anders worden geïnterpreteerd”, vindt Van Hijum.

Hij benadrukt dat de telers al jaren een groep Roemenen en Bulgaren inhuren voor specifieke werkzaamheden. ”Ze doen dit volgens de regels zoals die er zijn. Als er nu sprake zou zijn van illegale arbeid, ligt het anders.” Een datum voor het kortgeding is nog niet bekend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Als het Kamp lukt de Nederlandse werkelozen aan het werk te krijgen, snijdt het mes aan twee kanten. Ten eeste zal er minder geld nodig zijn voor sociale uitkeringen en ten tweede de uitbetaalde lonen blijven in Nederland en worden niet geexporteerd. Ik zie de tegen werking van ZLTO als een macro economische fout. Landbouw importeert al zoveel benodigde grondstoffen en machines en dan ook nog arbeid. Wij leven dus niet meer dan Grond, zon en water en kennis.

 • no-profile-image

  han ,je hebt wel gelijk ,maar vergeet niet dat de regering de mentaliteit ziek heeft gemaakt ,en nu moet de ondernemer dat maar opknappen.
  ik ben in het veleden ooit overgestapt op poolse mensen ,dat is ook wel eens wat ,maar meestal goed .
  ze zijn nooit ziek ,werken liefst 15 uur per dag ,geen sport gedoe,geen schoonmoeder gedoe ,geen geen zin gedoe ,soms wat drank gedoe ,die stuur je dan gewoon weg.

 • no-profile-image

  Ben het 100% met Han eens!
  Al die werklozen gewoon aan het werk in de land -en tuinbouw!
  Niet zeuren maar werken en hoe harder je werkt, hoe meer je krijgt uitbetaald. Wie weigert, wordt zijn of haar woning uitgezet en krijgt geen uitkering meer. Niente.

 • no-profile-image

  Denken die werkelozen en de Haagse kliek nu echt. dat de werkelozen en armlastige Amsterdammers vroeger fluitend naar Veenhuizen en andere Kampen voor Weldadigheid zijn gegaan. Nou reken maar van niet. Niet gaan betekende geen steun en dus honger in de pot. Ik ben niet voor asociaal gedrag van de sterken / rijken, maar wens dat het ook van de armen niet langer getolereerd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.