Home

Nieuws 217 x bekeken

Kamp: Bulgaren en Roemenen niet nodig voor aardbeienoogst

Den Haag – Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil zijn beleid op het gebied van tewerkstellingsvergunningen (TWV’s) voor Roemenen en Bulgaren niet aanpassen.

Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer. Kamp benadrukte dat het beleid niet is veranderd, maar dat de omstandigheden zijn veranderd waardoor het bij de uitvoering van het beleid anders uitpakt.

Het aanbod van werknemers is volgens Kamp fors toegenomen, waardoor er in de 25 lidstaten van de EU waar vrij verkeer van mensen is, voldoende mensen beschikbaar zijn om de oogstwerkzaamheden uit te voeren. ”Aardbeien plukken vraagt niet een zodanige expertise dat dit alleen door Roemenen of Bulgaren kan worden gedaan”, zegt Kamp. De minister is wel bereid om de tuinders die in de problemen komen via het UWV en gemeenten te ondersteunen om wel aan geschikte medewerkers te komen. CDA-kamerlid Eddy van Hijum heeft hier weinig vertrouwen in. ”Er wordt volop bezuinigd bij deze instanties. Het is dus de vraag of er iets van de extra inspanningen terecht komt.”

De Kamer is sterk verdeeld over de kwestie. CDA, D66, GroenLinks en VVD hebben moties ingediend met als doelstelling de tuinders meer mogelijkheden te geven om toch TWV’s te krijgen voor het inzetten van Roemenen en Bulgaren. De PVV, SP en PvdA achter het beleid van Kamp staan.

D66-kamerlid Fatma Koser Kaya vindt dat de regels zoals ze in 2010 zijn afgesproken voor het verstrekken TWV gehandhaafd moeten worden tot in 2014 de grenzen voor Roemenen en Bulgaren worden opengesteld. ”De minister maakt van het probleem dat het moeilijk is om werklozen aan het werk te krijgen in Nederland een probleem van de tuinders”, zegt Koser Kaya.

Of registreer je om te kunnen reageren.