Home

Nieuws 2 reacties

Kamerleden bezorgd over rol NMA in voedselketen

Den Haag - Kamerleden hebben grote moeite met het optreden van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) in de voedselketen. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

VVD-Kamerlid Janneke Snijder vindt uitspraken die de NMa doet zorgelijk voor het agrocluster en haar coöperatiestructuur. Het CDA-kamerlid ervaart dat er in de land- en tuinbouw angst is voor de NMA. “Dat moet echt anders”, vindt Koopmans. Als voorbeeld noemt hij de inval van de NMa in de tuinbouwsector in 2009, ten tijde van de crisis in de tuinbouw.

Staatssecretaris Henk Bleker wil geen politiek oordeel geven over de losse optredens van de NMA. “Wel heb ik vragen over de betekenis van de NMa voor de prijsvorming in de voedselketen. Dat is nog knap ingewikkeld. Er spelen namelijk twee werelden: De mededinging in het belang van de consument, zodat er een juiste prijs- en kwaliteitverhouding is. Daarnaast leidt concurrentie tussen bedrijven ook tot bijvoorbeeld innovatie.” Bleker benadrukt dat bij het opstellen van de mededingingswet de huidige problematiek van prijsvorming in de voedselketen nog niet speelde. “We zijn hier uitvoerig naar aan het kijken”, aldus Bleker.

Kamerleden waren hiermee niet tevreden. “Dit antwoord krijgen we al jaren”, zei Koopmans. Rik Grashoff van GroenLinks merkt op dat het huidige beleid van de NMA niet leidt tot duurzaamheid, maar juist tot overproductie. Het ministerie komt in september met een rapport over duurzaamheid en mededinging.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Kamerleden word eens wakker hollandse boeren worden zwaar onder betaald . omdat Z.L.T.O. als GROOTSTE multinational de prijzen bepaalt ,

  • no-profile-image

    Duitse buur

    It is bi us niet anders als in NL !

Of registreer je om te kunnen reageren.