Home

Nieuws

Kamer: Calon moet opstappen

Den Haag – De Tweede Kamer eist dat Marc Calon (PvdA) als speciaal adviseur bij Dienst Regelingen (DR) wordt vervangen.

De PvdA diende donderdag een motie in met die strekking, die tijdens de stemmingen rond middernacht werd aangenomen. Ook PVV, SP, Groenlinks, D66 en Partij voor de Dieren stemden voor het ongedaan maken van de benoeming van Calon.

De Kamer vindt de Groningse oud-gedeputeerde niet de juiste persoon om de problemen bij Dienst Regelingen op te lossen, omdat hij de afgelopen jaren zitting nam in de adviesraad van deze uitbetalingsinstantie. Calon moet daarom vervangen worden door een onafhankelijk adviseur, stelt de Kamer.

Een motie met hetzelfde verzoek van de SP werd verworpen. Geen van de fracties kan zich vinden in de door die partij geformuleerde overwegingen. De socialisten willen dat Calon opstapt, omdat hij als gedeputeerde verantwoordelijk zou zijn voor de tegenvallende resultaten van project De Blauwe Stad en de verliezen van de provincie als gevolg van het omvallen van Icesave.

Bleker sprak zich eerder op de dag in felle bewoordingen uit tegen beide moties. "Niet te filmen", zei hij. Specifiek over het SP-voorstel: "Onder Jan Marijnissen zou dit nooit zijn gebeurd." Het is nog niet bekend of hij Calon zal vervangen. De PvdA’er liet voorafgaand aan de stemmingen aan agd.media weten alleen op te stappen als Bleker hem dat vraagt. De discussies in de Kamer acht hij van een zeer laag niveau.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.