Home

Nieuws 426 x bekeken

KNMvD: overgrote deel dierenartsen in VetCIS

Utrecht – Het overgrote deel van de dierenartsenpraktijken werkzaam in de intensieve veehouderij is aangesloten bij Vetcis. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

VetCIS is een centraal registratiesysteem voor voorschriften van diergeneesmiddelen. In het systeem wordt geregistreerd welke dierenarts welke middelen voorschrijft voor welk bedrijf. VetCIS zet de gegevens door naar verschillende IKB-organisaties.
Het systeem moet inzicht geven in het gebruik van antibiotica. Dierenartsenpraktijken kunnen het voorschrijfgedrag binnenkort vergelijken met andere praktijken en eventueel bijstellen. De Stichting DiergeneesmiddelenAutoriteit (SDA) kan aan dierenartsenpraktijken sancties opleggen als ze buitensporig veel antibiotica voorschrijven.

”Van de dierenartspraktijken gericht op varkens en kalveren is 90 procent geregisteerd in VetCIS. Voor praktijken gericht op blankvleeskalveren is dit tussen de 90 en 100 procent”, zegt Bart Smit van de KNMvD. Voor rundvee- en melkveebedrijven geldt dat ongeveer 50 procent is aangesloten bij het centrale registratiesysteem. ”Voor deze sector is het vanaf 1 januari 2012 verplicht.”

Binnen het registratiesysteem zijn de eerste dierenartspraktijken begonnen met het vergelijken van gegevens tussen dierenartspraktijken en veebedrijven. VetCIS is een belangrijk onderdeel van de aanpak van het antibioticagebruik in de veehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.