Home

Nieuws

Joustra: vermindering regeldruk wassen neus

Den Haag – De vermindering van de regeldruk in de agrarische sector stelt niet veel voor.

Dat zegt Tjibbe Joustra, tot begin dit jaar voorzitter van het Productschap Tuinbouw en oud-secretaris-generaal van het ministerie van landbouw.

Joustra geeft zijn visie in een rapport van het onderzoeksinstituut LEI van Wageningen UR. "Aan politieke uitspraken over vermindering van regeldruk hecht ik niet veel waarde”, zegt Joustra, inmiddels voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Volgens Joustra hebben acties voor vermindering van de regeldruk in het verleden niet veel uitgehaald: ”Ja, er worden dan oude regels opgeruimd, die niet meer actueel zijn, of regels die zich in de praktijk hebben bewezen. Maar zo worden geen echte problemen opgelost.”

Joustra zegt dat de politiek nogal gestuurd is door incidenten. ”De automatische reflex is om de zaken precies te willen regelen als er iets fout is gegaan. Er wordt dan vaak onvoldoende stilgestaan bij de mogelijkheden en kosten van de naleving.”

Joustra zegt dat nieuw beleid veel meer moet worden gebaseerd op risico-analyses.

Of registreer je om te kunnen reageren.