Home

Nieuws 338 x bekeken

Joodse gemeente: slachtverbod is symboolpolitiek

Amsterdam - De Joodse gemeente in Amsterdam verzet zich tegen het voorstel om joods ritueel slachten te verbieden. Voorzitter Chanan Hertzberger doet een beroep op premier Mark Rutte om het verbod tegen te houden.

In een open brief aan de minister-president zegt Hertzberger dat de Joodse Gemeente Amsterdam de enige Joodse gemeente in Nederland is die nog een ritueel slachter in dienst heeft, die per maand ongeveer 200 runderen slacht. De manier van slachten gebeurt al 375 jaar op dezelfde manier, zonder de dieren te bedwelmen voor het slachten.
Het joodse geloof staat niet toe niet-koosjer vlees te eten. Een verbod op ritueel slachten is "een beperking van onze vrijheid", stelt Hertzberger.
"Wat is het belang om onze bevolkingsgroep dit verbod op te leggen en ons te beperken ten opzichte van andere Nederlanders", vraagt Hertzberger aan Rutte. De voorzitter van de Raad der Nederlandse Israëlitische Hoofdsynagoge stelt dat het verbod er toe leidt dat de koosjere slachtingen die nu nog in Nederland worden uitgevoerd, straks in Ierland, Frankrijk of België worden gedaan.
Hertzberger zegt dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor het verbod in Nederland. Daar voegt hij aan toe dat in Nederland op meer dan 600.000 dieren dierproeven worden verricht, "levende kreeften worden in kokend water gegooid, maar wij krijgen een verbod voor onze kiezen. Dit is symboolpolitiek, gemakkelijk scoren over onze rug."

Of registreer je om te kunnen reageren.