Home

Nieuws 189 x bekeken

Intrekken handelsnorm alleen effect op kosten

Zoetermeer – Na het intrekken van 26 handelsnormen voor groente en fruit door de Europese Commissie in 2009, is niet minder product weggegooid. Dat blijkt uit een evaluatie van de commissie voor drie producten (wortelen, meloenen en champignons) in vijf landen. Het onderzoek laat zien dat de markt geen grote effecten heeft ondergaan.

Voor de handelsnormen zijn marktpartijen alternatieven gaan gebruiken als Unece-norm of productspecificaties van grootwinkelbedrijven. Wel vonden de onderzoekers dat de maatregel een kostenvoordeel heeft in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Er hoeft immers minder gekeurd te worden. Die kostendaling is niet zichtbaar in Polen, Frankrijk en Italië. De commissie hoopte met de maatregel verspilling van afwijkende vruchten als kromme komkommers te voorkomen, maar ook kosten in de keten terug te dringen. Daarin is het dus gedeeltelijk geslaagd.
Wel wijzen de onderzoekers op mogelijke lange termijn effecten op prijs en handel. Zo kan het verkopen van meer ongesorteerde partijen tot prijsdalingen leiden. Ook is het vergelijken van offertes lastiger doordat minder heldere kwaliteitsnormen bestaan bij 26 producten.

Of registreer je om te kunnen reageren.