Home

Nieuws

Indrukwekkende Fritillariakeuring

Lisse - De showruimte bij CNB in Lisse is deze week goed gevuld met twee verschillende speciale keuringen. Waaronder die van Fritillaria.

De inzendingen zijn te verdelen in grote en kleine Fritillaria’s. VOF De Keizerskroon en Schilder – Nijssen laten de grote vormen zien en De Schüllhorn liet de kleintjes zien. VOF De Keizerskroon toont een grote variatie aan Fritillaria imperialis typen zien. Veel zaailingen, met vaak inodora of raddeana als een van de ouders. Het levert fraaie types op, die in menig boeket zouden schitteren. De lichtgele 93-2 verwierf 9,40 punten en was daarmee een van de twee inzendingen op de keuring met deze score.

Kwekerij De Schüllhorn scoorde eveneens 9,40 punten met de inzending Fritillaria crassifolia var. kurdica ‘Wisley Form’. Dit is een echte plant voor de rotstuin, maar zou ook in een gewone tuin natuurlijk niet misstaan. Net als de inzendingen F. reuteri en F. olivieri en de witte GK 5 trouwens. Ze kregen allemaal een beoordeling van 9,20 punten. Kleine Fritillaria’s die de smaakmakers zijn in menige tuin. Zeer opvallend is de tweekleurige F. reuteri.

De combinatie Schilder – Nijssen laat als enige inzender Fritillaria op pot zien. De commissie waardeerde de F.persica met zijn paarse hangende bloemetjes met 9,10 punten en de geel- en witbonte Fritillaria imperialis, beter bekend onder hun eeuwenoude cultivarnamen: ‘Aureomarginata’ en ‘Argenteomarginata’ kregen resp. 8,8 en 8,7 punten.

De inzendingen zijn nog de gehele week te bewonderen in de showruimte van CNB. Dit biedt de bezoeker de mogelijkheid nader kennis te maken met dit bijzondere gewas, dat deels al eeuwen in cultuur is en deels piepjong is, met relatief nieuwe vormen en zaailingen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.