Home

Nieuws

IMF waarschuwt voor oververhitting voedselmarkt

Washington – De wereld is nog maar één voedselprijsschok verwijderd van een totale catastrofe. Dat heeft voorzitter Bob Zoellick van de Wereldbank gezegd tijdens een tweejaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De organisaties beloven meer geld vrij te maken voor landbouwontwikkeling.

In het afsluitend communiqué stellen de Wereldbank en het IMF dat de markten voor voedsel maar ook energie oververhitten, wat leidt tot hogere prijzen en meer beweeglijke markten. In arme landen en zelfs een aantal opkomende economieën kan dit een catastrofe betekenen. Mensen spenderen er vaak meer dan de helft van hun inkomen aan eten.

De Wereldbank meent dat hoge prijzen voor voedsel en aardolie als struikelblokken kunnen fungeren voor herstel van de wereldeconomie. Een olieprijs die langdurig boven de 100 dollar (70 euro) per vat (159 liter) blijft, kan de economie doen ontaarden. Voor de voedselprijzen noemt de Wereldbank geen getallen. In China leiden hoge voedselprijzen reeds tot een gevaarlijk hoge inflatie, aldus het IMF.

De Wereldbank denkt ook dat de aanhoudende instabiliteit in Noord-Afrika en het Midden-Oosten in potentie de wereldeconomie eenvoudig kan doen ontsporen. Directeur Dominique Strauss-Kahn voegt daar aan toe dat in ontwikkelde economieën de werkloosheid ”alarmerend hoog” blijft, ondanks het voorzichtige economische herstel.

Het financiële systeem is volgens Strauss-Kahn nog verre van hersteld, wat een potentiële bom blijft onder het economische herstel. Dat ondanks deze factoren de voedsel- en energieprijzen hoog blijven, bewijst volgens de twee VN-instituties dat er sprake is van een structurele problemen die ook structurele oplossingen vergen. De organisaties zullen denkrichtingen aangeven voor de G20-top later dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.