Home

Nieuws 212 x bekeken

Hoog loonniveau nekt concurrentievermogen Deense voedingsindustrie

Kopenhagen – De Deense voedingsindustrie verliest in de EU fors aan concurrentievermogen door een combinatie van een hoog loonniveau en een achterblijvende productiviteitsontwikkeling.

Dat stelt landbouwsectorfederatie LF vast in een analyse.

In vergelijking met de tien belangrijkste handelspartners op de gemeenschappelijke markt verloor de voedingsindustrie sinds 2000 tot 2009 gemiddeld 15 procent aan terrein. Ten opzichte van de Nederlandse voedingsindustrie ging het afzonderlijk bekeken zelfs om een verlies van 25 procent aan concurrentievermogen.

De oorzaak in dit geval is primair de grotere Nederlandse productiviteit. Het verlies ten opzichte van Duitsland is daarentegen nagenoeg nul, hoewel het Duitse loonniveau duidelijk lager is. Daar staat tegenover dat de productiviteitsachterstand met Duitsland is weggewerkt. Het gevolg van het terreinverlies is dat in de bedoelde periode circa 20 procent van de werkgelegenheid in de Deense voedingsindustrie is verdampt. Dat geldt volgens LF ook voor Nederland, maar in Duitsland en Frankrijk is de werkgelegenheid in grote lijnen onveranderd gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.