Home

Nieuws

Helft biovergisters lijdt verlies volgens Rabo

Utrecht - Niet meer dan de helft van de Nederlandse biovergisters kan uit, zegt de Rabobank. In dagblad Trouw zegt Hans van den Boom van de Rabobank dat Nederlandse bedrijven lijden onder oneerlijke concurrentie.

Nederlandse boeren die investeren in biovergisters moeten de concurrentie aangaan met collega's uit België en Duitsland, die vaak onder gunstige voorwaarden werken. In Duitsland zijn de subisidies op de levering van groene stroom hoger, waardoor buitenlandse ondernemers in staat zijn hogere grondstoffenprijzen te betalen.
Daarnaast is in Nederland sprake van een rigide en wispelturig beleid. Van den Boom in Trouw: "Appels mogen in de vergister, maar appelschillen niet. Koekjes die over de datum zijn mogen in de vergister, maar een koekje dat in de fabriek van de lopende band valt mag er niet in. Het is heel jammer en onnodig dat de regels zo streng zijn. Gelukkig wordt er gewerkt aan een ander systeem dat meer in lijn is met dat in andere Europese landen."
De regels in Nederland veranderen vaak. Eerst konden biovergisters gebruik maken van de zogenoemde MEP-regeling. Daarna kwam de SDE-subsidie en nu heeft het kabinet Rutte een nieuwe regeling in de maakt onder de noemer SDE+.

Of registreer je om te kunnen reageren.