Home

Nieuws

Handelsplatform APX-Endex ziet gasvolume verdubbelen

Amsterdam – Handelsplatform APX-Endex verwacht dat het handelsvolume gas in 2011 verdubbelt.

De toenemende vraag naar gas kan de prijs licht opdrijven, en is het gevolg van wantrouwen jegens kernenergie. Dat heeft topman Bert den Ouden van de beurs bekend gemaakt.

Gasgestookte centrales vormen in de ogen van investeerders en overheden een goede tussenvorm. Ze zijn niet zo vervuilend als kolencentrales en niet zo gevaarlijk als kerncentrales. Tegelijk is de productie niet zo duur als van groene energie in de vorm van bijvoorbeeld windenergie. Bovendien kan gas door nieuwe regels makkelijker worden verhandeld.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit gaf onlangs het fiat voor regels die meer verantwoordelijkheden toeschrijft aan netbeheerders. Deze kunnen in ruil voor meer verantwoordelijkheid wel makkelijker kiezen waar gas te kopen. In het verleden was de tuinbouw zeer afhankelijk van Gronings gas van GasTerra. De vraag verloopt immers onregelmatig waardoor het voor importeurs van (vloeibaar) gas lastig is deals met tuinders te sluiten. Nu kunnen de buitenlandse leveranciers ook gebruik maken van het netwerk van GasTerra.

APX-Endex boekte over 2010 een winst van ruim 30 miljoen euro. De organisatie maakte bekend een nieuwe index te beginnen en wel voor de handel in biomassa. De omvang van deze markt laat zich echter nog raden. Ook in Rotterdam wordt gewerkt aan een markt voor biomassa.

Of registreer je om te kunnen reageren.