Home

Nieuws

'Handelsdeals EU met Zuid-Amerika, Marokko catastrofaal'

Brussel - Als de EU handelsdeals sluit met Zuid-Amerikaanse landen en Marokko kunnen de gevolgen "catastrofaal" zijn.

Dat zegt voorzitter Padraig Walshe van de brancheorganisatie voor agrariërs in Europa. Het is volgens de Ier "ridicuul" dat boeren en tuinders in de EU moeten concurreren met de betreffende landen. Volgens Walshe worden in Zuid-Amerika en Marokko pesticiden en herbiciden toegepast die in de EU niet zijn toegestaan. Bovendien produceren ze volgens Walshe vaak met groeihormonen, genetisch gemodificeerde gewassen en goedkope arbeid.

"Het speelveld is volstrekt ongelijk", aldus Walshe. "Onacceptabel. De inkomens van boeren in de EU zijn nu al slechts 50 procent van het gemiddelde inkomen van een werknemer in de EU." Een deal met Marokko schaadt de Europese groenten - en fruitsector. Met name de Spaanse tomatenteelt heeft bij een deal te lijden onder Marokkaanse concurrentie. Een deal met het Zuid-Amerikaanse handelsblok kan dan weer negatief uitpakken voor de vleesproductie.

Walshe roept Europarlementariërs op niet akkoord te gaan met handelsdeals.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.