Home

Nieuws

Groeibevorderaars in rundvlees zichtbaar in eiwitten

Washington – Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om rundvlees te controleren op illegale groeihormonen. Dat staat in het Journal of Proteome Research en wordt gemeld door Chemical and Engeneering News.

Aan de expressie van bepaalde eiwitten in rundvlees kun je zien of illegale groeihormonen zijn gebruik. Ook als dat hormoon beneden de normale detectiegrens zit. Volgens onderzoeker Giancarlo Biancotto is deze test hard nodig. Groeibevorderaars zoals steroïden zijn in de EU sinds 1989 verboden, en worden bij controles nog maar zelden ontdekt. Het gaat om minder dan 0,5 procent van alle in de EU geslachte runderen. Maar er circuleren schattingen dat in werkelijkheid 10 procent van de koeien nog altijd wordt behandeld.

De Italianen redeneerden dat het effect van de hormonen zichtbaarder zou kunnen zijn dan de hormonen zelf. Uiteindelijk leverde dat 29 verschillende eiwitten op waarvan de expressie meetbaar door bepaalde groeihormonen werd beïnvloed. De onderzoekers testen de nieuwe methode in een slachthuis en hopen een test te ontwikkelen die geschikt is voor routinegebruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.