Home

Nieuws 293 x bekeken

Good Farming Star op kruispunt

Nijkerk - Vion heeft nu in het Good Farming Star-concept een gereguleerde aanvoer van zo’n 15.000 varkens per week.

Dat is maar ternauwernood voldoende om aan de vraag naar het éénster-vlees te voorzien. De concrete vraag ligt op tafel of, gezien de afzet, de aanvoer niet met duizend varkens per week omhoog moet. Toch wil Vion-directeur Peter van Balkom de inkoop nog niet opschalen. Hij wil eerst onderzoeken of de retailvraag kan worden ingevuld door invriezen van het te ruime vleesaanbod in andere perioden van het jaar.

In het voorjaar is het aanbod 103 procent van het wekelijks jaargemiddelde, in de zomer 94 procent en in de winter 107 procent. ,Als de Star-leveranciers een zelfde seizoenseffect hebben, dan breiden we nog niet uit. Die 7 procent natuurlijke fluctuatie in aanbod zijn ook een 1.000 varkens per week.”

Daarmee ontpopt Vion zich als een echte ketenregisseur die behoedzaam waakt over aanbod. De overwegingen zijn zuiver financieel. ”Bij een programmatoeslag van 8 euro per varken kost een nodeloze uitbreiding  400.000 euro per jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.