Home

Nieuws 430 x bekeken

Giel Hermans Agrarisch Ondernemer 2011

Giel Hermans, suikermaisteler en vleesveehouder in Kessel, is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer 2011. Uit handen van de juryvoorzitter Aalt Dijkhuizen (voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR) ontving hij in Hotel Theater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

Juryrapport

Telen, verwerken, verpakken en verhandelen. Giel Hermans uit Kessel heeft alle onderdelen van het productieproces in handen. Zijn suikermais ligt jaarrond op de juiste tijd op de goede plaats in de schappen. De klant is hier echt koning.

De eigenzinnige ondernemer kwam min of meer toevallig in aanraking met dit unieke product. Nu staat de voormalige pionier aan de leiding van een bedrijf met dertig werknemers en kan hij rekenen op de warme belangstelling van vele supermarktketens.

Hermans zoekt en vindt de juiste wegen om zijn product af te zetten. Een mogelijk probleem heeft zich nog niet aangediend of hij heeft al een oplossing bedacht. Met behulp van het groene afval van suikermais weet hij topkwaliteit rundvlees te produceren. En ook met zijn vlees heeft hij weer een lucratief segment van de afzetmarkt gevonden.

Hermans is een ondernemer met lef die zijn hele productieproces perfect organiseert. In dit bedrijf zit dan ook volop groeiperspectief.


Lees ook
Winnaar Giel Hermans uit zijn dak

Publieksprijs

De zes ondernemers van tomatenbedrijf Greenco in Honselersdijk en Someren zijn de winnnaars van de publieksprijs. De Agrarisch Ondernemers van vorig jaar, Marco en René Hendriks, orchideeënkwekers in Monster, overhandigden een cheque van 2.500 euro aan de winnaars.

De winnaars van de publieksprijs zijn gekozen door bezoekers van de website www.agrarischondernemer.nl en www.agd.nl.

Zestiende editie

De andere genomineerden voor de prijzen waren: Gebroeders Duijvestrijn, tomatentelers in Pijnacker; Twan en Jeroen Engelen, pluimveehouders in Someren; Marco en Heidy van Noort.


De verkiezing Agrarisch Ondernemer is dit jaar voor de zestiende keer gehouden en is een initiatief van agd.media (voorheen Agrarisch Dagblad). Sponsors zijn ABN AMRO, Gibo Groep en Vion Food Group.


Van elf naar vijf naar nummer één


De jury van Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2011 heeft elf geselecteerde ondernemer(s) langs de meetlat gelegd en vijf kandidaten genomineerd.

De belangrijkste criteria waren:


ondernemerschap
financieel resultaat
innovatiekracht
marktgerichtheid
duurzaamheid bedrijfsvoering
toekomstvisie
voorbeeldwerking
presentatie


Op deze punten scoren de vijf genomineerde bedrijven zonder uitzondering hoog. Natuurlijk, de ene ondernemer is wellicht nog marktgerichter dan de andere, maar die andere scoort dan weer extra punten omdat hij verder vooruitloopt op het gebied van duurzaamheid. En nummer drie weet zijn toekomstplannen duidelijker te verwoorden.


Toch heeft de jury dit jaar weer de Agrarisch Ondernemer van het jaar gekozen. Een moeilijke beslissing, maar wel met overtuiging genomen. We noemen de belangrijkste argumenten om Giel Hermans uit Kessel te verkiezen. Met daarbij de kanttekening dat de optelsom van deze argumenten bepalend is geweest voor de uitkomst van de beraadslagingen van de jury.


Het kan dus zijn dat Hermans op enkele van onderstaande punten minder hoog scoort dan een of meer andere genomineerden. De jury is van mening dat bij elkaar opgeteld Hermans net boven de rest uitsteekt.

Motivatie

Giel Hermans is verkozen tot Agrarisch Ondernemer van 2011 omdat hij:

uit het niets is begonnen in een nieuwe markt met de teelt van suikermaïs, in deze nichemarkt in feite de enige speler is, alle segmenten van de productie perfect onder controle heeft, van teelt tot afzet, uitermate marktgericht opereert en zijn afnemers jaarrond van product kan voorzien en daarvoor op doortastende wijze relaties heeft opgebouwd in vele landen, nooit concessies doet op het gebied van kwaliteit, perfect zicht heeft op de financiële resultaten van zijn bedrijf en zo de juiste ondernemingsbeslissingen kan nemen, op creatieve wijze problemen omzet in kansen, bijvoorbeeld de manier waarop hij nu vlees produceert met het restafval van suikermaïs, en al het vlees van de dieren perfect weet te verwaarden: van verwerking in vleeswaren en worsten tot het beleveren van het culinaire topsegment, met een enorm optimisme en ‘drive’ ondernemer is.


Aantal stemmen publieksprijsxmlns:x="urn:schemas-microsoft-com:office:excel"
xmlns="http://www.w3.org/TR/REC-html40">Stemmen publieksprijs 2011
aantal percentage
Greenco 1.516 31,8
Duijvestijn 1.453 30,5
Hermans 1.021 21,4
Engelen 456 9,6
Van Noort 324 6,8
4.770 100Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.