Home

Nieuws 403 x bekeken

Gelijker klimaat met sensoren

Bleiswijk – Draadloze mini-sensoren in de kas kunnen een bijdrage leveren aan het wegwerken van temperatuur- en vochtverschillen in de kas.

Met een netwerk van draadloze klimaatsensoren in de kas zijn koudere en warmere hoeken op te sporen, en is te controleren of verbeteringen aan installaties en klimaatinstellingen dit probleem verminderen.

Daarna zijn de sensoren eventueel nog in te zetten om gemeten dynamische klimaatinvloeden op te vangen, bijvoorbeeld door bij veranderende windsnelheden en –richting raamstanden aan te passen.

Telers en deskundigen discussieerden gisterenmiddag in het Improvement Centre In Bleiswijk over de mogelijkheden om klimaatverschillen in de kas op te lossen, in het kader van het project ’Samenwerken aan vaardigheden’. Dit is een gezamenlijk initiatief van Improvement Centre, Wageningen UR Glastuinbouw, Priva, Wilk van der Sande en TNO, met als doel de toepassing van nieuwe, duurzame technologie in de tuinbouw te bevorderen. Het Ministerie van EL&I en de Provincie Zuid-Holland financieren gedurende vijf jaar vijf projecten per jaar.

Aanwezige telers zagen de mogelijkheden van het inzetten van meerdere sensoren die temperatuur en rv meten, vooral al hulpmiddel om te controleren of er fouten in de kasconstructie of regeltechniek zitten. Genoemd werden onder andere herstel van kasisolatie, het afdichten van gaten en ongewenste kieren in het scherm, het dichtmaken van (muizen)gaten, het ijken van de luchtraamstanden, reinigen van vervuilde verwarmingsbuisspiralen en verdere compartimentering van grote afdelingen.

Voor de uiteindelijke aansturing van het kasklimaat gaven de meeste telers aan dat ze toch de voorkeur blijven geven aan het regelen op één nauwkeurige klimaatbox per klimaatafdeling.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.