Home

Nieuws

Gangbare kip zwaarder besmet met ESBL dan biologische

Utrecht – Gangbare en biologische kip blijken in 80 procent van de gevallen besmet te zijn met de ESBL-colibacteriën. De mate van besmetting varieert echter.

Gangbare kip blijkt zwaarder besmet met ESBL’s dan biologische kip. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht uit een onderzoek dat mede werd gefinancierd door Wakker Dier. Het onderzoek is woensdag gepresenteerd op de voorjaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) in Arnhem.

De onderzoekers trekken de conclusie dat het waarschijnlijk is dat de zwaardere besmetting met ESBL’s bij gangbare kip een gevolg is van het grotere antibioticaverbruik in de gangbare sector.
De onderzoekers onderzochten in totaal 98 kipmonsters. Zestig monsters waren afkomstig uit het gangbare circuit en waren gekocht bij negen supermarkten uit vijf verschillende ketens.

Achtendertig monsters waren afkomstig uit het biologische circuit. Dertig daarvan droegen het EKO-keurmerk en acht hadden één ster van het Beter Leven-kenmerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.