Home

Nieuws

Friesland Bank: uitstaand krediet agrariërs 8 procent gegroeid

Sneek - Het krediet dat Friesland Bank heeft uitstaan bij agrariërs is in 2010 8 procent gegroeid tot circa 680 miljoen euro. Dat zegt Jacob van Dijk, directeur agrarische bedrijven van de bank. In de melkveehouderij en akkerbouw claimt de bank nu het grootste marktaandeel na de Rabobank en ABN Amro.

De groei in het uitstaand krediet is volgens Van Dijk vooral het gevolg van de geografische uitbreiding van activiteiten. De bank benadert volgens een nieuwe strategie die inging in 2008 ook boeren in Overijssel, Noord-Holland, Drenthe en Gelderland. Ze worden centraal bediend vanuit het kantoor in Sneek.

De bank is met name actief in de kredietverlening aan melkveehouders en akkerbouwers Een jaar eerder groeide het uitstaand krediet met 12 procent. “Boeren zijn voorzichtiger geworden”, aldus Van Dijk. “Na akkerbouwers zijn ook de melkveehouders zich bewust geworden van snel wisselende prijzen.”

De marktleider Rabobank zag het uitstaand krediet bij boeren en tuinders stagneren. “Dat betekent dat wij marktaandeel pakken, al ligt het marktaandeel van de Rabobank nog altijd vele malen hoger. We durven nu wel te zeggen dat in de melkveehouderij en akkerbouw we nu de derde grootste bank zijn, dus duidelijk vóór de ING.

Dat ABN Amro verplicht was een deel van de agrarische portefeuille af te stoten naar Deutsche Bank legde Friesland Bank geen windeieren. Het betrof in 2010 zo’n 2500 bedrijven in de Noordelijke provincies, waarvan een deel toch weer is overgestapt naar een puur Nederlandse bank.
Voor het komend jaar ziet Van Dijk opnieuw groei in het vooruit. “De eerste weken van dit jaar maakte men pas op de plaats, maar grondstofprijzen stijgen en lijken nog wel even op een hoog niveau te blijven. Men durft dus weer te investeren.” De bank gaat net als vorig jaar uit van een melkprijsniveau tussen de 27 en 35 cent in de komende paar jaar. Gemiddeld komt de prijs dan op circa 31 cent uit.

“De bank differentieert bij de kredietverlening tussen bedrijven, want de spreiding blijkt groot. Afhankelijk van de prestaties in de laatste jaren financiert de bank op basis van de onderkant van de “range” of de bovenkant. Deze realistische en eerlijke benadering van de markt maakt ook de bank succesvol.”

Of registreer je om te kunnen reageren.