Home

Nieuws 184 x bekeken

Fraudeverdenking bij biologische bedrijven

Zwolle – Twee biologische bedrijven zijn onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek, omdat ze mogelijk gefraudeerd hebben.

De verdenking is gebleken bij inspecties van Skal, het controle-instituut voor de biologische sector.
Het gaat om een internationale graanhandelaar en een vleesverwerkend bedrijf. Bij de vleesverwerker was het niet duidelijk of de verwerkte producten wel van biologische bedrijven afkomstig waren. Bij de internationale graanhandelaar uit Nederland was sprake van een vermoeden van omkatten, waarbij de werkelijke herkomst van het product werd verdoezeld. Beide bedrijven zijn hun certificaten kwijt geraakt.

Volgens Skal zijn de twee gevallen een uitzondering binnen de biologische land- en tuinbouw. Uit ruim vijfduizend inspecties blijkt dat het merendeel van de bedrijven aan de eisen voldoet, al kwamen er in 2010 meer afwijkingen voor dan in 2009.

In elf gevallen waren de afwijkingen zo ernstig dat Skal de producten afkeurde.
In 2010 zijn ruim vierhonderd nieuwe bedrijven gecertificeerd. Ongeveer honderdvijftig bedrijven meldden zich af als biologisch producent. In totaal zijn bij elf bedrijven de certificaten (deels) ingetrokken. In 2009 werden nog zevenentwintig bedrijven afgekeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.