Home

Nieuws

Frankrijk en Rusland oneens over exportbeperkingen

Moskou - Rusland en Frankrijk willen samen optrekken tegen de grote beweeglijkheid op agrarische markten.

Rusland weigerde echter ondanks aandringen van Frankrijk exportrestricties op graan op te schorten. Dat is de uitkomst van topoverleg tussen de twee grootmachten. De Franse minister van landbouw, Bruno Le Maire, en de minister van financiën Christine Lagarde brachten de afgelopen dagen een bezoek aan het Kremlin. Ze spraken met hun Russische ambtsgenoten Yelena Skrunnik en Alexei Koedrin.

Rusland is het met Frankrijk eens dat meer en betere voorraadinformatie, toenemende marktregulering en samenwerking in de toekomst voedselcrises moeten helpen voorkomen. Rusland wil echter het recht voorbehouden exportbeperkende maatregelen in te voeren.

De landen richten samen een werkgroep op die voorstellen gaat voorbereiden. Deze kunnen worden gepresenteerd bij de G20, een overlegplatform voor de twintig belangrijkste economieën ter wereld. De Franse president Nicolas Sarkozy is momenteel voorzitter van de G20. Sarkozy wil van voedselzekerheid een toponderwerp maken.

Rusland en Frankrijk organiseerden geen persconferentie, wat volgens sommige waarnemers betekent dat de discussie allesbehalve vlekkeloos verliep.

Of registreer je om te kunnen reageren.